Výsledky nedávné studie PREDICT-1 v King's College London ukázaly, že reakce na stejnou dietu je individuální.
Interindividuální postprandiální reakce byla různá zejména u triglyceridů v krvi (103%), méně u glukózy (68%) a inzulínu (59%).
Na hladinu tuků v krvi měly větší vliv faktory specifické pro konkrétního člověka, jako je střevní mikrobiom (7,1% rozptylu) než potravinové makronutrienty (3,6%).
Naopak na postprandiální glykémii má větší vliv dieta ( 15,4%) než samotná osoba (6,0%).
Genetické varianty měly jenom mírný dopad na předpovědi (9,5% pro glukózu, 0,8% pro triglycerid, 0,2% pro C-peptid).
Výsledky naznačují, že každý je jedinečný v nutriční rakci, ve způsobu, jakým reaguje na stravování, takže neexistuje žádná univerzální „správná“ dieta ani optimální čas k jídlu, který by vyhovoval všem. Někteří lidé při snídani jasně metabolizovali jídlo lépe, zatímco u jiných nebyl zaznamenán žádný rozdíl.
http://www.bariatricnews.net/node/566
MUDr. Michal Čierny, CSc., 21.6.2020